pondelok 3. septembra 2012

Hodinky pre deti - digitálne alebo ručičkové?

Výber hodiniek pre dieťa nebýva vždy až taký jednoduchý. Hlavne, keď narazíte na jednu zo základných otázok - digitálne alebo ručičkové? Nechala som sa inšpirovať anglickým článkom od blogera Yuena Kit Muna, v ktorom uvádza tipy ako vybrať digitálne alebo analógové (ručičkové) detské hodinky.

Takže výhody/nevýhody: 


Digitálne hodinky

V podstate sú na trhu dva druhy týchto hodiniek - jednoduché, ktoré ukazujú len čas a viacfunkčné, ktoré majú okrem času kopu iných funkcií (napríklad budík, podsvietenie, časovač, a podobne).

Jednoduché hodinky, ktoré ukazujú len čas sú vhodné pre mladšie deti, pretože ich nemätú žiadne gombíky. Ich lacnejšie verzie väčšinou ukazujú len hodiny a minúty a mávajú rôzne farebné, rozprávkové, "superhrdinovské", atď. motívy.

Hodinky s viac funkciami sú zasa vhodné pre staršie deti. Rôzne funkcie totiž využijú pri hrách a samozrejme, vyzerajú frajersky :). Tak napríklad odpočítacie stopky môžu využiť pri odstopovaní pri hrách alebo aj zistení, koľko im zaberie vyriešiť jednu úlohu z matematiky. Alarm môžu využiť, aby nezabudli kedy majú prísť domov na večeru, alebo kedy ráno vstávať do školy. Mali by byť samozrejme dosť veľké, aby ho vedeli ovládať a uvedomovať si, čo sa stane, keď ho vypnú v nevhodný čas (napríklad v noci, alebo ak upozorňuje, kedy majú zobrať liek). Podsvietenie je super keď sa zotmie a vedieť presný dátum sa zíde vždy :-) . 
Tieto hodinky majú väčšinou aj dvojité ukazovanie času - 24 hodinové a 12 hodinové, čo môže byť zaujímavým a možno aj poučným spestrením.



Športové digitálne hodinky, zdroj obrázku: aliexpress.com

Digitálne hodinky Spongebob, zdroj obrázku: pleasemail.me



Ručičkové hodinky

Ručičkové hodinky sú v prvom rade výchovné,  desiatky rokov už učia deti spoznávať čas. Pomáhajú im tiež lepšie sa zorientovať v čase, tým že si na ich základe vedia predstaviť, koľko trvá hodina, koľko času trvá dokončenie úlohy, alebo za ako dlho sa niečo stane (napríklad majú stretnutie, začína sa program v TV, bude čas na večeru,...). V neposlednom rade sa vďaka sekundovej ručičke naučia, ako dlho trvá jedna sekunda (a tiež aj minúta a hodina).

Medzi týmito hodinkami môžte nájsť rôzne druhy. Základ je, aby ciferník ukazoval 12 hodín. Hodinky by mali ukazovať číslice (od 1 do 12, prípadne 3,6,9,12). Výhodou je samozrejme sekundová ručička a dodatočné číslice pre sekundy (5,10,15,20,25,30,35,40,45,50,55,60 prípadne 10,20,30,40,50).

Niektoré detské hodinky (napríklad obľúbená značka TIMEX) majú farebne odlíšenú hodinovú, minútovú a sekundovú ručičku, čo pomáha najmä deťom, ktoré sa s hodinkymi ešte len zoznamujú.



Obľúbené detské hodinky TIMEX, zdroj obrázku: childrens-watches.org.uk


Ako teda vybrať?

Záleží samozrejme na vašej preferencii digitálnych alebo ručičkových hodiniek. Vo všeobecnosti sú ručičkové viac vzdelávacie a dieťa sa s nimi jednoduchšie naučí čas. Digitálne, na druhej strane, sú zábavné, a majú veľa funkcií, vďaka čomu sa dieťa môže cítiť v detskom kolektíve viac "frajersky".

Pri vyberaní správnych hodiniek zvážte najmä vek dieťaťa, to, či už pozná hodiny, alebo sa s nimi stretlo prvý krát a tiež aj to, či sa mu budú páčiť.

:-) zdroj obrázku: squidoo.com



1 komentár:

  1. zaujimavych par rad, hlavne na zaciatok, pri rozmyslani o hodnikach pre dieta :)

    OdpovedaťOdstrániť